TEMA VÅRD

Det finns ett antal områden som alltid är i topp när media rankar väljarnas viktigaste frågor. Just nu handlar mycket om säkerhet, både inom landet och från krig, men vare sig polis, gängbrottslighet eller försvar är områden som alltid befinner sig i topp.

Däremot är vårdfrågor alltid bland de viktigaste. Det handlar både om sjukvården, primärvården såväl som den högspecialiserade, liksom om omsorgen som också är en del av sjukvårdens större uppdrag. Om man lägger ihop det nära området äldreomsorg är prioriteringsordningen klar.

Men liberaler har länge saknat trovärdighet inom vårdområdet. Man kan undra varför. Ett parti som står för bildning och evidens borde vara väl företrätt bland både den personal som behöver båda för att klara sina jobb, liksom hos den allmänhet som vill ha den bästa vården av de bästa vårdgivarna med de bästa anställda. Ett parti som brinner för att människan äger ett oändligt värde oavsett ålder, som äger värdighet genom alla livets skiften, borde vara det självklara vårdpartiet. Men så har det inte varit på länge.

Varför kan man fundera över. Detta nummer av Frisinnad Tidskrift ger inte svaret. Men vi lyfter på några stenar och funderar lite över liberala, och frisinnade, vägval. Frågan är så stor och så viktig att mer lär behöva göras, inom politiken liksom för Frisinnad Tidskrift.

Men här kan ni bland annat läsa om Lars Leijonborgs funderingar kring ett förstatligande av vården, Patrik Silverudds tankar kring valfrihet och vård, Willhelm Sundmans analyser av vårdens plats i politiken liksom Annika Wesths möte med Agnes Wold och den genus- och transfråga som splittrar såväl partier som vårdgivare. En närbesläktad fråga handlar om narkotikapolitiken där en debattartikel fokuserar på riskerna med en förändrad syn för det liberala partiet.

Vill du som läsare påverka våra ämnesval, om du har tips på intressanta ämnesområden eller skribenter, så tveka inte att höra av dig till redaktionsrådet. Enklast sker det genom att maila till redaktören: staffan.werme@frisinnadtidskrift.se eller biträdande redaktören: annika@westh.se

Frisinnad Tidskrift är alltid öppen för insändare som rör frågor där frisinnet har en roll att spela. Opinionsartiklar, kulturartiklar och bokanmälningar är exempel på texter som kan vara av intresse. Vill du medverka – hör av dig till någon av redaktörerna!

Tack för ditt engagemang för Frisinnad Tidskrift, en av Sveriges absolut äldsta tidskrifter för den med samhällsengagemang och politiskt intresse.

Redaktionsrådet