” DU ÄR SAMMA PERSON ÄVEN EFTER ETT KÖNSBYTE.”

Annika Westh möter läkaren, professorn och debattören Agnes Wold

Annika Westh har mött Agnes Wold. En presentation av Wold är närmast överflödig. Detta möte kom till stånd efter att Wold fått ett ”pris” för sitt arbete med att förankra frågan om genus, kön och könsidentitet i objektiv vetenskap och inte i subjektiva trossatser.

Anges Wold ser rubriken och avsändaren på ett mejl som nyss inkommit. Det är från RFSL och i ämnesraden står det ”Utmärkelse Rosa Tisteln”. Utmärkelsens syfte är ingen belöning, den är i själva verket en anklagelse: Mottagaren har ”under året som gått gjort något som påverkat HBTQI-personers livssituation eller rättigheter negativt”

 ⁃ Först blev jag illamående, berättar Agnes Wold. Därefter kände jag mig nedslagen.

 ⁃ Efter att ha rådgjort med min dotter, bestämde jag mig för att slå tillbaka. Då såg jag klart att det här var en maktdemonstration av RFSL. Ett sätt att tysta meningsmotståndare.

⁃ Då tänkte jag att jag som vågar har ett ansvar att säga ifrån. Jag tål att säga emot och måste visa andra att det här är inte okej. Inte okej att försöka krossa de som inte håller med.

⁃ Det som gör mig nedslagen är att de lär en hel generation detta förhållningssätt. Att slå ner på det här sättet mot avvikande åsikter.

⁃ Men jag är van att tackla den argumentationsteknik RFSL använder sig av. Jag påstås hålla med både Trump och Sverigedemokraterna och jag får höra att jag har blivit radikaliserad. Men jag är ju läkare. Jag utgår från forskning!

Jag möter Agnes Wold i hennes fritidshus en varm sommardag. Travarna av böcker och papper berättar om en person som är ständigt läsande och sökande efter fakta och perspektiv. Hon är i grunden forskare som alltid lutar sig mot statistik och belagda faktauppgifter.

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och överläkare. Hon har närmare 110 000 följare på X, tidigare Twitter, och har gjort sig känd som orädd debattör. Idag har hon även ett eget program i Sveriges radio som heter Fråga Agnes Wold. Där gör hon inte minst upp med ett antal hälsomyter utifrån lyssnarnas frågor.

När den nya könstillhörighetslagen skulle klubbas igenom i riksdagen i våras, höjde Agnes Wold ett varningens finger: Det innebär risker om barn själva får ändra sitt juridiska kön endast utifrån ett bekräftande samtal med vården. Det är för dessa inlägg i debatten hon tilldelades ”Rosa Tisteln”. Motiveringen hävdade att hon inte besitter någon kunskap om den nya lagen och att hon ”sprider skadliga myter”.

– Det är RFSL som sprider myter. I en medicinsk vetenskapsartikel framgår det till exempel att andelen tioåringar som funderar över vilket kön de är har minskat när de har uppnått vid fjorton års ålder. Det barn som anser sig vara i fel kön, har oftast andra diagnoser, vanligen autism.

⁃ Därför är det livsfarligt att en tioåring hamnar i transvården. Idag finns över tusen barn här, och det måste stoppas! Barn är väldigt lätta att påverka, säger Agnes Wold bestämt. Ett viktigt steg var när Karolinska förra året upphörde med att ge hormonblockerare till barn, hormonblockerare avsedda att få puberteten att avstanna i syfte att möjliggöra byte av kön.

-Det resulterade för övrigt i att de fick Rosa Tisteln.

Kan den subjektiva uppfattningen om kön få konsekvenser för läkarvetenskapen?

⁃ Nej, det ser jag inte. Men däremot för många andra områden. Låt mig ta ett exempel: jag älskar personnummer. De utgör en fantastisk guldgruva för att kunna skapa register, vilket gynnar forskningen. Men i Norge har translobbyn drivit fram att man ska avskaffa könsidentifierade personnummer. Låt det inte hända här.

Du ser dig som feminist och var en gång med i Grupp 8. Varför, tror du, är det så många flickor som vill byta kön idag?

 ⁃ Den svallvåg av unga kvinnor som vill byta kön är ny och ingen vet varifrån den kommer. En del gissar på sociala medier. Men jag undrar om den inte är skapad av vården själv. Det här att man öppnade kliniker för barn år 2001 kan spela en roll.

⁃ Det är för många idag som uppmuntrar barn att fundera över sin könsidentitet. Jag blev helt förfärad när jag läste i BRIS handbok om hur du ska prata med barn om detta. ALLT var fel i den boken.

 ⁃ Det har alltid funnits transpersoner. Men de var få.  Det har varit möjligt att byta kön sedan 1973. Ingen har i debatten tyckt att de personerna inte ska få byta kön. Men då har det handlat om vuxna individer, och snittåldern för att byta kön har varit 36 år.

Hur ser du på socialsekreterarnas uppdrag, när det gäller att möta unga människor, som vill byta kön?

⁃ Även socialsekreterare är indoktrinerade i att transvård räddar liv. Jag har kollat upp de påståenden om hög andel självmord hos personer med könsdysfori som florerar. Jag har läst igenom alla artiklar om detta som finns och fann inga som helst vetenskapliga belägg för att transvård minskar risken för självmord. Det är ett rättsövergrepp att socialsekreterare får höra detta.

⁃ Föräldrar törs inte bjuda motstånd! Det står i socialsekreterares arbetsbeskrivning att de ska göra orosanmälningar mot föräldrar som försöker hindra sina barn att få transvård.

⁃ En rörelse som attackerar familjer så att de inte får kommunicera med sina barn är livsfarlig. Här måste vi sätta ner foten!

Efter ett långt samtal, har solen försvunnit bakom träden och Agnes Wold föreslår att vi ska gå inomhus. Hon tar med sig brickan med kaffe och jordgubbar, och den strävhåriga hunden följer efter. Vi sätter oss på glasverandan och jag frågar henne om hon tycker att det saknas något i diskussionen om transvården?

 ⁃ Ja, det gör det. Som att upplysa människor om att vid könsbekräftande vård måste du äta många mediciner livet ut. Flera av dem har olika biverkningar.

 ⁃ Och att upplysa om att du är samma person även efter könsbyte. Ingenting ändrar sig. Det finns berättelser om stora besvikelser när en person som drömt om hur bra livet ska bli bara man är det andra könet. Men du blir aldrig ”en i gänget” i det där killgänget du kanske drömde om att vara med i.

⁃ De som ångrar sig riskerar att bli utstötta ur den trans-community de en gång tillhörde.

Hur kommer det sig att du är så orädd och outtröttlig i den här debatten?

⁃ Få saker fyller mig med större fasa än att se hur man leder in barn i detta och paralyserar deras föräldrar.

⁃ Jag är både läkare och väldigt politiskt intresserad. Varför skulle inte jag få säga min mening? Är yttrandefriheten begränsad för just läkare? Alla andra får tycka och uttala sig utanför sitt expertområde, så varför skulle det inte få gälla läkare?

⁃ Du får påverka allt, utom konstiga idéer om kön. Varför har det blivit så? Jag blev för en tid sedan kontaktad av tre unga tjejer, som ville diskutera den nya könstillhörighetslagen.  Efter en stunds diskussion, där vi inte höll med varandra, konstaterade de att ”du använder bara härskarteknik”. Hur kommer det sig att vi hamnat här? Att någon lurat i unga tjejer att det är okej att ifrågasätta fakta och andra synpunkter på det här sättet? Det är farligt om fakta blir liktydigt med härskarteknik.

Vi går ut i trädgården igen mot slutet av intervjun. Bakom huset skymtar skärgården och luften är fylld av sommarens insekter. Jag får ett glas saft, som Agnes Wold blandar med en skopa vatten från en hink.

Innan vi skils åt berättar hon att Sahlgrenska akademien i Göteborg kommer att arrangera ett symposium som ska genomlysa behandlingen för könsdysfori i början av hösten.

– Sprid det till alla politiker du känner! avslutar hon. Det är viktigt att vi ökar kunskapen om det här området.

Annika Westh