En personligt präglad, partipolitiskt obunden, frisinnad tidskrift
”DEN STORA POTENTIALEN FINNS I ÖSTERSJÖN”
Mikael Odenberg, bl a. fd. försvarsminister (M) intervjuas av Annika Westh – om vindkraft till havs:
”Försvarspolitiskt betyder regeringens nedstängning av all havsbaserad vindkraft i södra Östersjön inte så mycket på tio års sikt. Energipolitiskt och näringspolitiskt innebär beslutet i samma tidshorisont närmast en katastrof, tangerande till självskadebeteende.”
Så avslutar Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, en debattartikel han skrev på Second Opinion i november. Det var ord och inga visor.
Hur har din debattartikel tagits emot?
- Den har tagits emot positivt av de flesta – även av några pensionerade amiraler och generaler, säger Mikael Odenberg i en intervju med Frisinnad Tidskrift. Men självklart har den gjort en och annan politiker sur.
Regeringen har sagt nej till tretton vindkraftsparker i Östersjön, med hänvisning till Försvarsmaktens invändningar om att det hotar deras möjlighet att upprätthålla säkerheten. Ska man inte ta invändningarna på allvar?
- Det ska man – man måste lyssna till Försvarsmaktens invändningar. Men det innebär inte att man behöver göra allt som de säger.
- Visst trasslar vindkraft till havs till det en del för försvaret av landet – Marinens rörelsefrihet påverkas och det ställer till det för signalspaning och radarövervakning. Men det finns lösningar för detta.
- De parker som ligger i genuint fel område, ska så klart inte få tillstånd.
Hur ser dessa lösningar ut?
- Det går att kompensera för de problem de anför. Det finns tekniska lösningar som kan eliminera eller reducera de problem som tas upp. Statsminister Ulf Kristersson tar upp i Agenda att tiden för att få en förvarning från till exempel en ballistisk robot från Kaliningrad skulle halveras om vindkraftsparker finns i vägen. För detta finns dock olika sensorer att utrusta vindkraftverken med, vilket skulle avhjälpa problemet direkt. Om detta har Saabs chef VD Micael Johansson berättat.
- Om det är fri sikt mot Kaliningrad, som är det viktigaste, undrar jag varför de även har sagt nej till vindkraft till havs som planeras söder om Skåne.
- Visst finns det fog för Försvarsmakten att inta en skeptisk hållning, men regeringens uppgift måste vara att se till helheten, framhåller Mikael Odenberg. De måste hitta konstruktiva lösningar på problemet – något många andra länder brottas med. Även om detta har Saabs chef Micael Johansson berättat, gällande deras arbete med Storbritannien. Det är väldigt mycket som hänt gällande den tekniska utvecklingen, som kan kompensera för de här bristerna som anförs.
Är det inte ett alternativ att bygga fler vindkraftverk på land?
- Den stora potentialen finns i Östersjön. Ska det byggas fler vindkraftverk på land, kommer tyngdpunkten att ligga i Norrland. Kvar har vi kärnkraft. Men även om byggandet av dem kommer i gång och de byggs med högsta hastighet, kommer de inte att vara på plats förrän runt år 2040.
- Det är bara två år sedan Sveriges statsminister skrev under Marienborgsdeklarationen med andra stater runt Östersjön om att bygga ut nära 20 000 MW el, påminner Mikael Odenberg.
- Det var Rysslands invasion av Ukraina som var utgångspunkten för bedömningen att göra det. Utgångspunkten var alltså säkerhetspolitisk.
- Detta förbättrar inte Sveriges rykte som ett land med bra investeringsklimat. I realiteten stänger man ner en hel bransch i och med detta nej till parkerna i Östersjön. Stora privata investeringar går om intet och olika satsningar kommer nu att göras i Tyskland och Danmark, avslutar Mikael Odenberg.
Annika Westh
Mikael Odenberg är f.d. energipolitisk talesman (M), försvarsminister och styresman i Kungl. Krigsvetenskapsakademien