En personligt präglad, partipolitiskt obunden, frisinnad tidskrift
VINNA ELLER FÖRSVINNA FÖR FISK
Intervju med John Thornander, mångårig ombudsman för Liberalerna, nu anställd som valombudsman för FiSK – Fria Liberaler i Svenska Kyrkan:
- Jag ska rädda FiSK – Fria Liberaler i Svenska kyrkan! Det är lite ”vinna eller försvinna” för FiSK nu. Vi har detta val på oss!
John Thornander hinner knappt sätta sig ner, förrän han börjar berätta om sitt nya uppdrag. Fram till kyrkovalet den 21 september är han nu anställd som valombudsman av Fria liberaler i Svenska kyrkan. Vi ses på en konferens och passar på att talas vid medan vi dricker kaffe.
Det är en erfaren valombudsman de har anlitat. John Thornander började arbeta som ombudsman för Liberala ungdomsförbundet LUF redan 1985 och har därefter haft många olika roller för både ungdomsförbundet och partiet Liberalerna.
Efter ett demokratiskt beslut har FiSK nu bestämt sig för att fortsätta som egen nomineringsgrupp och inte såsom Kristdemokrater i Svenska kyrkan gå ihop med Borgerligt alternativ, som varit Moderaternas motsvarande grupp.
- FiSK har haft en nedåtgående trend i antal röster de senaste valen. Därför har många som tidigare stått på FiSK:s listor tröttnat, eller valt att gå över till andra grupper.
- Min uppgift är nu att öka antalet röster.
- Det har tidigare inte funnits någon mandatspärr för valet till kyrkomötet, men från och med i år har en sådan om 2% införts. I förra valet fick FiSK 1,6%, vilket var en chock. Till stiftsvalen och pastoraten, finns dock ingen mandatspärr.
- Om FiSK inte förändrar sig och börjar locka människor, kommer de inte att klara den nya spärren.
Vilken är din strategi?
- För det första ser utsikterna dock bättre ut gällande hur valet organiseras. Nytt för i år är nämligen att kyrkan ska hantera och distribuera alla valsedlarna ut till stiften. Det innebär att FiSK:s valsedel kommer att finnas tillgänglig i samtliga stifts vallokaler.
- FiSK har inte haft tillräckligt med folk för att tillgodose detta tidigare, så vi kan dra slutsatsen att i många vallokaler i förra valet saknades valsedlar helt enkelt – och då är det svårt att lägga sin röst på FiSK.
- FiSK saknade även listor till kyrkomötet i tre av tretton stift; Växjö, Strängnäs och Visby. Ambitionen nu är att även Visby ska ha en lista för första gången.
För den som önskar stå på en FiSK-lista inför valet, är det bråttom. Alla kandidater ska vara anmälda och inmatade på rätt sätt senast den 15 april. Så långt liknar förfarandet de övriga valen.
- Men här ligger kyrkan i framkant! Säger John .
- Svenska kyrkan är nämligen först med möjligheten att använda sig av elektroniska kandidatförklaringar. Det underlättar enormt!
Ja, alla som arbetat som ombudsmän känner igen arbetet med att ”jaga” kandidater, för att få alla papper klara. Däremot kan möjligheten till elektronisk anmälan vara ett hinder för dem som inte hanterar bank-id.
- Vi jobbar för att hitta en lösning på detta, säger John. Ingen ska hamna utanför på grund av tekniska problem. De som har problem, ska vi hjälpa.
Vad ingår mer i ditt uppdrag?
- Jag ska även vara behjälplig med de lokala valsedlarna. Sist fanns det valsedlar på lokala ställen inom 31 pastorat eller församlingar.
- När dessa förberedelser är klara, kommer jag att fokusera på att producera material om vad FiSK vill göra och sedan på marknadsföring.
- Vår ambition i år är att antal kandidater och mandat ska öka!
Vilket är de största hoten du ser framför dig för FiSK?
- Det är ”soffan”. I förra valet var valdeltagandet knappt 17%. De flesta bryr sig inte om att rösta i det här valet.
- Alternativ för Sverige fick 1,3% i förra valet. De är utbrytare ur Sverigedemokraterna och har en mycket hård, nationalistisk politik. Om inte de möter motstånd, kan de få stort inflytande över Svenska kyrkan. Det måste förhindras.
- När Sverigedemokraterna ställde upp för första gången i kyrkovalet 2001, förstod en del att de såg kyrkan som en viktig arena. Därefter ökade antalet medlemmar i Svenska kyrkan och valdeltagandet gick således upp, när många förstod att de kunde få stort inflytande. Under valet 2013 lyftes kyrkovalet upp mycket i media också, vilket förmodligen bidrog till att fler gick och röstade det året.
Så man måste vara medlem i Svenska kyrkan för att få rösta?
Ja, så är det.
Vilken är FiSK:s viktigaste valfråga?
- Det är fritt val av församling. Att du själv ska få välja vilken församling du vill tillhöra, och inte tvingas tillhöra den som finns där du bor, avslutar John Thornander.
Annika Westh